Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Göz kuruluğunu daha da ağırlaştıran ilaçların (alerji ilaçları, idrar söktürücüler gibi) kullanılmasından, mümkünse, uzaklaşılması önerilir.

Nemsiz, yüksek hava akımlı ortamlardan uzaklaşılması, ortam neminin artırılması önemlidir.

Gözleri rüzgardan ve güneşten korumak için gözlük önerilir.

Bilgisayar başındaki çalışma programının ve çalışma pozisyonunun düzenlenmesi (ekran üst seviyesinin göz seviyesinde olacak şekilde aşağıda tutulması, 45 dakikada bir 15 dakika süre ile gözü yormayan başka uğraşlara yönelmesi) gerekir.

Yapay gözyaşı: Gün içinde her 2-3 saatte bir veya yakınmalar sürerse çok daha sık damlatılması ve geceleri daha uzun süreli etkili jel formlarının kullanılması uygundur.

Siklosporin Göz damlası (Restasis): Göz içindeki yangıyı baskılamak için, gereğinde göz hekimi tarafından önerilir.

Punktal tıkaçlar: Gözyaşının göz içinde kalmasını sağlamak için, buruna akmasını sağlayan kanala, istenirse çıkarılabilecek türden tıkaçlar konabilir.

Ağız kuruluğu  İçin

Gün boyu su yudumlamak ve yapay tükürük kullanmak gerekir. Yapay tükürükler; ağız kuruluğu yakınmasını azaltmak için hazırlanan farklı pre­paratlarda tükürüğün nemlendirici, kayganlaştırıcı özelliğini taklit edebilen maddelerden oluşur.

Ağız kuruluğu yapabildiği için, kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.

Şekersiz sakız ve pastiller tükürük salgısını uyarabilir.

Ağız içinde yanma, ağrı, beyazlıklar ile kendini gösteren  mantar enfeksiyonu gelişirse, sürüntü alıp tanı konulması ve gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.

Diş etlerinde gelişebilecek hasarlar ile diş kayıplarını önlemek için, sık diş hekimi kontrolleri yaptırmak uygun olur.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım