Kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda öncelikle ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma denilmektedir. Romatizmal hastalıklar bir çok bulgu ile karşımıza çıkabilir.
Eklem ağrısı, hastaların çoğunun önde gelen yakınmasıdır. Eklem ağrısı istirahat veya hareketsizlik sonrasında artar. Bu bulgunun en az 6 haftadır varolması; enfeksiyonlar gibi geçici nedenlerle ilişkili olan ağrıyı dışlamak açısından önemlidir. Eklem ağrısına eşlik eden eklem şişliği, sabahları eklemlerde veya bel bölgesinde sertlik veya tutukluk hissi varsa ağrının bir romatolojik hastalıkla ilişkili olma ihtimali artmaktadır.
Bu bulguların yanısıra; tekrar eden damar tıkanmaları, yineleyen düşükler, açıklanamayan deri döküntüsü, üveit adı verilen bir iltihabi göz hastalığı, ağız ve göz kuruluğu, ağız içinde ve genital bölgede aft adı verilen yaralar, yineleyen karın ağrıları ve ateş bulguları, ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik, güçsüzlük, merdiven inip çıkamama, oturup kalkamama ve kas ağrısı, el parmaklarında soğukta beyazlaşma ve morarma bulguları varsa bu hastalarda da sistemik bir romatolojik hastalık düşünmek doğru olacaktır.