Henoch-Schonlein Purpurası (HSP) klinik bulguları nelerdir?

Öncelikle purpura terimini açıklamak istiyorum.

Purpura, kılcal damar duvarlarından kan sızmasına bağlı olarak deri üzerinde oluşan kırmızı-mor renkli kanama odaklarına denir. HSP ise cilt ve diğer organlardaki kan damarı iltihabının bir çeşididir.

HSP,  tüm yaşlarda görülebilmesine karşın çocuklarda en sıktır. Erişkinlerde olduğunda hastalığın nüksetmesi ve organ tutulumu daha sık görülür

Erkek çocuklarda daha sık gelişirken, erişkinlerde kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür.

Yakın dönemde nezle gibi üst solunum sistemi infeksiyonu hastalığın önemli ipuçlarından birisidir. Beklendiği gibi kış ve bahar aylarında genelde solunum infeksiyonlarının sık görülmesi nedeniyle HSP’nin de bu aylarda daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Ancak HSP’nin kendisi bulaşıcı bir hastalık değildir.

HSP’nin başlıca belirti ve bulguları ise

38 dereceyi geçen ateş, halsizlik, yorgunluk

Sıklıkla bacak ve gövdede nadiren kollarda purpura dediğimiz cilt döküntüsü,

özellikle diz ve ayak bileğinde ağrı bazen şişlik eşlik edebilir.

Döküntüyü takiben bulantı, ara ara şiddetlenen karın ağrısı ve bazen dışkıda kan görülmesi mide barsak sistemi tutulumunun belirtileridir.

Belirtiler 4-6 hafta kadar sürebilir.

Belirtilerin sorgulanması, hekim muayenesi ve kan, idrar ve dışkı incelemesine göre tanı konulur. Böbrek iltihabına bağlı idrarda kan veya protein saptanabilir.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım