Hiperfleksibilite nedir?

Hiperfleksibilite ligaman denilen bağların, omurgaların arasındaki disklerin, eklem kapsülünün anormal gevşekliğine bağlı olarak eklem ve omurganın normal sınırları dışında hareket edebilme durumuna verilen isimdir. En çok hiperfleksite yapan hastalık iyi huylu hipermobilite sendromudur. Bunun dışında Marfan hastalığı ve ağır formları da olan Ehler Danlos hastalığında da hiperfleksibilite görülmektedir.

Hiperfleksibilite sonucu genel eklem ağrısı veya ayak bileği burkulmaları, dizde şişlik, omuz çıkıkları ve sık tekrarlayan bel ağrıları gibi lokalize eklem bulguları görülebilir. Bu durum genellikle genç bayanları genel kas iskelet sistemi ağrısına yol açar. Halk arasında yumuşak doku romatizması da denilen yaygın ağrı hastalığı olan fibromiyalji ile güçlü bir ilişkisi vardır. Kronik ağrı ve fibromiyaljisi olan ergenlik çağındaki kişilerde genellikle hiperfleksibilite bulunur.

Eklemlerde gevşeklik nedeniyle daha sık ve erken osteoartrit gelişebilmektedir. Ayrıca karın, göğüs kafesi ve kasık bölgesindeki organları destekleyen bağ dokusundaki gevşekliğe bağlı olarak sıklıkla karın ağrıları gözlenebilir. Bağ dokusundaki gevşekliğe bağlı olarak karın ve kasık fıtıkları, kalp kapağında gevşeklik gibi iç organları ilgilendiren hastalıklar ortaya çıkabilir.

Tedavide psikoterapi, ortopedik sabitleme, ağrı kesiciler ve davranışların düzenlenmesi gibi ilaç ve ilaç dışı uygulamalar yararlıdır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım