- Cengiz Bahadır
Ankilozan spondilit omurgadan başka büyük eklemleri de etkileyebilir demiştik. Bunların en başında da kalça eklemi gelmektedir. Kalça eklem hareket açıklığının korunması doğru vücut postürü açısından son derece önemlidir. Bu yüzden biraz sonra göreceğiniz kalça egzersizleri son derece önemlidir. Şimdi kalça egzersizlerine bir göz atalım.
- Vildan Han.
Kalçaya yönelik yapacağımız dört tane hareketimiz var.
İlk hareketimiz; mete üzerinde yine dizlerimiz 90 derece kırık şekilde oturuyoruz. Ellerimiz omuz açıklığı kadar yere doğru basılı ve yavaşça kalçamızı yukarı doğru kaldırıyoruz. Göğsümüz, kalçamız ve dizimiz mümkün olduğu kadar aynı eksende olacak. Çok güzel, biraz bekliyoruz. Yavaşça normal pozisyonumuza geri dönüyoruz. Tekrardan kalçamızı yukarı doğru kasıyoruz. İyice kasıldığını hissediyoruz kalça, kuyruk kaslarımızı. İki saniye gene bekledik. Yavaşça bırakıyoruz. Tekrardan ellerimiz ve ayaklarımız sabit, sadece kalçamızı hareket ettiriyoruz. Gene düz bir zemin halince iki saniye bekledik. Yavaşça bırakıyoruz. Son hareketimiz tekrardan kaldırıyoruz. Yavaşça bırakarak normal pozisyonumuza geri dönüyoruz.
İkinci kalça hareketimiz; öncelikle sağ ayağımızı yana açma hareketi. Böylelikle iç uyluk kaslarımızın iyice gerildiğini hissediyoruz. Yana kadar açabildiğimiz kadar açıyoruz. Sandalyede olan hastamız için, altına havlu yada peçete gibi kayganlaştırıcı özelliği olan bir zemin kullanarak hareketi daha kolay yapmasını sağlıyoruz. Tekrar normal pozisyonumuza geri döndük. Tekrar açabildiğimiz sadece kalçamızı açabildiğimiz kadar açıyoruz. Tekrar normal pozisyonumuza geri döndük.
Son iki hareketimiz. Tekrardan açıyoruz, ayak tabanımız yere doğru değiyor. Ayağımız kalkmayacak sürüyoruz ayağımızı yavaşça. Çok güzel. Tekrardan iyice gerdik gerdik. Bırakıyoruz, normal pozisyonda aynı hareketi sol için yapacağız. Şimdi yer değiştiriyoruz çok güzel. Şimdi sola doğru açıyoruz açabildiğimiz kadar kalçamızı. Bırakıyoruz yavaşça. Açabildiğimiz kadar tekrar açıyoruz. Yine iki saniye bekliyoruz. Yavaşça kapatıyoruz. Tekrar açabildiğimiz kadar yavaşça açıyoruz, tekrar yavaşça bırakıyoruz. Son hareketimiz, tekrar açıyoruz, dizler dik bir şekilde. Çok güzel. Yavaşça normal pozisyonumuza geri dönüyoruz. Sonra her iki ayağımızı yaklaşık omuz hizasında olacak şekilde açıyoruz. Omuz hizasını biraz geçebilir. Çok güzel. Biraz daha açalım, biraz daha çok güzel. Sonrasında ayak bileğimizi dışa doğru açabildiğimiz kadar açmaya çalışıyoruz. Çok güzel. Tam zıddı şimdi. Ayak baş parmaklarımızı biraz daha yanaşalım. Ayak başparmaklarımızı birbirine değdirmeye çalışıyoruz. Çok güzel. Birazcık daha çok güzel. Tekrardan açıyoruz açabildiğimiz yere kadar. Böylelikle dış döndürme kalça dış döndürme hareketimiz. Şimdi kalça iç döndürme hareketimiz . Böylelikle kalça iç ve dış rotasyonu çevirmiş oluyoruz. Tekrardan açıyoruz. Son iki hareketimiz. İçe doğru çeviriyoruz. Tekrardan açıyoruz. Son bir, içe doğru çeviriyoruz, çok güzel.
Sıradaki hareketimiz, kalça arka grup kaslarını hissetmeye yönelik. Öncelikle sağ bacağımızı öne doğru atıyoruz. Çok değil hafif, hafif öne doğru atıp, dizimizi yavaşça 90 derece kırıyoruz. Çok güzel, sol dizimizi yere doğru değdirdik. Hafif bir şekilde esniyoruz. Tekrardan öne, iyice sol arka grup kaslarımızın kasıldığını hissediyoruz. Tekrardan hafif yükseldik. Son iki hareketimiz. Dizimizi iyice yere doğru değdiriyoruz tekrar kalkıyoruz. Çok güzel. Son hareketimiz. Tekrardan iyice gerildiğini hissettik arka bacak kaslarımızın. Yavaşça normal pozisyonumuza geri döndük. Aynı hareketi şimdi, sağ arka bacak kaslarımız için yapacağız. Sol dizimizi öne doğru attık. Hafif atacağız çok değil. Dizimiz 90 derece kırdık. Olabildiğince sağ ayağımızı dizimizi yapabildiğimiz kadar yere değdirmeye çalışıyoruz. Çok güzel hafif yükseldik. Tekrardan çok güzel, hafif yükseldik. Son iki hareketimiz. Tekrardan iyice yere değdirdik dizimizi yere. Tekrar yükseldik. Son hareketimiz. Sağ bacak arka grup kaslarımızın iyice kasıldığını hissettik. Tekrar yavaşça yükselerek normal pozisyonumuza geri dönüyoruz.
- Cengiz Bahadır
Evet, Ankilozan spondilit hastalığına yönelik egzersizlere kısaca bir göz attık. Gördüğünüz gibi gerçekten zor egzersizler değil. Günlük yarım saat bu işin yeterli olabilir. Bu hastalığın tedavisinde ilaçlar tatbikî önemli. Ama egzersizler de en az onlar kadar önemli. Eğer egzersizi hayatınızın içine bir yaşam tarzı olarak sokabilirseniz ne kadar olumlu sonuçlar elde ettiğinizi çok kısa bir zaman çerisinde göreceksiniz. Ağrısız ve bağımsız bir yaşam istiyorsanız eğer egzersizlere mutlaka zaman ayırın.