Kortizon tansiyonu yükseltir mi?

Bu soruya kısaca yanıt vermek gerekirse kortizon tansiyon yüksekliğine neden olabilir.

Yapılan çalışmalarda yüksek doz kortizon kullanan hastaların %15–20 sinde hipetansiyon görüldüğü bildirilmiştir. Romatolojik hastalıklarda çok kullanılmayan deksametazon gibi elektrolit dengesini etkileyen kortizon çeşitlerinde hipertansiyon yapıcı etki daha belirgindir. Başka bir çalışmada sağlıklı kişilerde elektrolit dengesini etkileyen kortizon verilmesinin hem sistolik (büyük) hem de diyastolik (diyastolik) kan basıncını arttırdığını gösterilmiştir. Bu etki hem damarlardaki direnci arttırarak, hem de su ve tuz tutulumu yaparak ortaya çıkar.

Kortizon kullanımına bağlı hipertansiyon su ve tuz kısıtlaması, diüretik adı verilen idrar sökücü ve ACE inhibitörleri adı verilen tansiyon ilaçları kullanılarak kontrol altına alınabilir.  Bu nedenle düşük dozda kullanılsa da kortizon kullanan hipertansiyon hastalarının tuz ve su kısıtlaması yapması ve diyetine dikkat ederek kilo almaması önemlidir.

Ayrıca uzun süre ve yüksek dozda kortizon kullanımına bağlı olarak kuşing hastalığı ortaya çıkabilir. Bu durumda hastalığın bulgularından biri olan hipertansiyona yol açar. Bu hastalık tedavi edilmedikçe hipertansiyon düzelmez.

Sonuç olarak özellikle hipertansiyonu olanlar olmak üzere kortizon kullanan tüm hastalar tansiyonda olabilecek yükseklikler yönünden uyanık olmalı ve doktorunun önerilerine dikkatle uymalıdır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım