Kutanöz vaskülit ne demektir? Tedavi gerekliliği var mıdır?

Cilt damarlarının iltihabı anlamına gelmektedir. Sistemik tutulum göstermeyen, yani eklemler, akciğer, kalp, böbrek, sinirler, karaciğer, barsaklar, beyin gibi iç organlarda tutulum yapmamış olan bir vaskülit çeşididir. Bu nedenle de diğerlerine göre daha iyi bir seyir göstermektedir. Daha çok bacaklarda olmak üzere tüm cildi etkileyebilen, üzerine basmakla solmayan deriden hafif kabarık, kırmızı renkli bir döküntü şeklinde ortaya çıkar. Lökositoklastik vaskülit, ürtikeryal vaskülit, kutanaöz poliarteritis nodoza gibi vaskülitler bu gruba girmektedir. Lökositoklastik vaskülitlerin çoğunun nedeni bilinmemekte, ilaçlar, enfeksiyon hastalıkları ile ilişkili olabilecekleri düşünülmektedir. Lökositoklastik vaskülitler genelde bir kez ortaya çıkmakta ve çoğu kez kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak uzun süre devam eden, tekrarlamaları ya da şiddetli seyretmeleri durumunda kortizon tedavisi gerekli olabilmektedir. Ürtikeryal vaskülit, 24 saatten uzun süren ürtiker atakları ile seyretmekte ve sıklıkla kendiliğinden iyileşmekteyken; kutanöz poliarteritis nodoza tekrarlayan ataklar ve ciddi deri bulgularına sebep olduğundan kortizon dahil olmak üzere uzun süreli ilaç tedavisi gerektirmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım