Miyozit nasıl tedavi edilir?

Miyozit tedavisinin birinci kuralı “miyozit tanısının sağlamlaştırılması” yani iltihabi kas hastalığı tanısının teyid edilmesidir. Bu yapıldıktan sonra miyozitli hastanın tedavisi düzenlenmelidir. Miyozitli hastanın tedavisi ilaç dışı önlemler ve ilaç olarak ikiye ayrılabilir.  İlaç dışı önlemler içinde mevcut kas hastalığının tutulum gösteren bölgelerinin güçlendirilmesi önemli bir yer tutar. Bu nedenle seçilmiş hastalarda rehabilitasyon hekiminin katkılarının alınması da gerekebilir. Statinler ve kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar kas güçsüzlüğüne yol açabildiği için bu ilaçların kesilmesinin sağlanması/ kullanılmaması ya da dozlarının olabilen en az doza indirilmesi gereklidir. Romatizmal hastalıklara bağlı ortaya çıkan miyozitlerin ana nedeni fazla ve aşırı miktarda çalışan bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin fazla miktarda ürettiği bazı maddeler kas liflerinde iltihabi duruma ve bazı durumlarda geri dönüşümü olmayan zararlanmaya yol açmaktadır. Bu nedenle ilaç tedavisindeki ana amaç fazla ve kontrolsüz çalışan bağışıklık sisteminin bu çalışmasının dizginlenmesidir. İlaç tedavileri arasında kortikosteroidler, intravenöz immunglobulin ve azatioprin gibi bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar sayılabilir. Miyozitli hastaların tedavisinde kullanılan bu ilaçlarla birlikte rehabilitasyon uzmanıyla birlikte yada olmayarak kas güçlendirici egzersizlerin yapılması da unutulmamalıdır.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım