Osteoporoz tedavisinde üç adet önemli faktör rol almaktadır. Bunlardan ilki yeterli ölçüde güneş ışınlarından faydalanılmasıdır. Günde 15 ile 30 dakika arasında direkt güneş ışığı alınması, kas ve iskelet bütünlüğü için çok önemlidir.
Tedavide ikinci kısım ise süt, yoğurt ve benzeri ürünlerle yeterli miktarda kalsiyum alınmasıdır. Osteoporoz tedavisinde kalsiyum ve D vitaminini birlikte içeren çoğunlukla suda eriyen tabletler, oldukça faydalıdır. Bu tabletler kemiklerin büyüme ve güçlenmesini sağlayan kalsiyumu ve yiyeceklerdeki kalsiyumun emilmesini düzenlemede rol oynayan D vitaminini içerir. Yemeklerle birlikte alınması emilimini arttırmaktadır.
Böbreklerde taş öyküsü, kabızlık ve kan testlerinde kalsiyum yüksekliği varsa hekime bilgi verilmesi gereklidir.
Osteoporoz tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar bifosfonat olarak adlandırılan ilaçlardır. Genellikle ağızdan haftada bir, ayda bir veya 2, ayda bir gibi farklı şekillerde kullanılan farklı marka ilaçlar bulunmaktadır.
Bifosfonat grubu ilaçların ağızdan kullanımı sırasında vücutta daha fazla emiliminin sağlanması için sabahları aç karına en az bir bardak su ile alınmalıdır. Bu ilaçlar mideden yemek borusuna kısmen kaçması durumunda göğüs arkasında yanmaya yol açacağından ilaç alımından sonra yarım saat sırt üstü yatılmaması önerilmektedir.
Bazı hastalarda bifosfonat grubu ilaçların cilt altı veya serumla uygulanan iğneleri tercih edilebilir. Bifosfonat grubu ilaçların kullanımından önce kalsiyum ve D vitamini açısından yeterli alım olduğuna dikkat edilmelidir.
Osteoporoz düzeyi şiddetli hasta grubunda paratiroid hormonu içeren iğneler de kullanılabilmektedir.
Stronsiyum içeren tabletler de osteoporoz tedavisinde günlük olarak kullanılmaktadır. Bu tabletlerin alınmasından 1 saat önce ve sonra gıda alınmamış olmasına dikkat edilmelidir.
Gebelik sırasında kalsiyum ve D vitamini tabletlerinin kulanılması önerilmektedir. Ancak bifosfonat ve stronsiyumun gebelikte kullanımı kesinlikle kullanılmamalıdır.