Psöriasis veya diğer adıyla sedef hastalığı bir deri hastalığıdır. Kollarda, bacaklarda, gövdede, saçlı deride, genital bölgede sedef döküntüleri olabilmektedir. Sedef hastalığı olan hastaların yaklaşık beşte birinde zaman içerisinde iltihaplı eklem romatizması gelişebilmektedir. Sedef döküntüsü ile eklem şikayetleri arasında çoğu zaman ortalama 9-10 yıl kadar süre vardır.
Sedef romatizmasında (Psöriatik Artrit, PsA) etkilenen eklemler şunlardır:
- Elin ilk boğumu dahil olmak üzere el ve ayak parmakları
- El bileği
- Ayak bileği
- Diz
- Dirsek
- Omuz
- Kalça
Etkilenen eklemlerde ağrı ve şişlik gelişebilmektedir. Eklem şikayetlerinin ilk başladığı dönemde genelde birkaç eklemde iltihap varken zaman içerisinde bu şikayetler diğer eklemlere de yayılma eğilimindedir.
El ayak eklemlerinin yanı sıra omurga da sedef romatizmasından etkilenebilir. Tıpkı ankilozan spondilitte olduğu gibi sabah bel ağrısı ile uyanma, bel-kalçada tutukluk ve boyun ağrısı-tutukluğu sedef romatizmasında görülebilmektedir.
Sedef romatizmasında topuk bölgesinde ağrı ve şişlik (entesis) olabilir. Aynı zamanda ayak ve ellerde 2-4 parmakta daha belirgin olmak üzere tüm parmağın şiştiği, sosis parmak olarak adlandırılan daktilit de görülebilir. Tırnaklarda sararma, tırnak yatağından kalkma gibi değişiklikler de sedef romatizması hastalarında sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
Sedef romatizmasının kendine özgü bir laboratuvar testi yoktur. Ancak radyografide düz filmlerde, gerekirse manyetik rezonans ve ultrasonografi de sedef romatizmasını düşündürecek bazı özel bulgular vardır.