Raynaud fenomeni ve soğuk ürtikeri bulguları nelerdir? Nasıl ayırt edilir?

Raynaud fenomeni; tipik olarak soğuk ve emosyonel strese cevap ile ortaya çıkan özellikle parmaklarda ve uç noktalarda meydana gelen renk değişikliği, ağrı ya da duyu algılama yeteneğinde kayba neden olan ve damarda kasılmaya neden olan bir bozukluktur. Damarın kasılması sonucunda etkilenen bölgede; önce beyazlaşma, morarma olur ve son olarak kasılmanın sona ermesiyle kızarma oluşur.

Raynaud fenomeni klinik pratikte sıklıkla diğer hekimler ve hastalar tarafından soğuk ürtikeri ile karıştırılabilmektedir. Soğuk ürtikeri; daha çok soğukla doğrudan teması olan yüzde ve ellerde dakikalar içinde ortaya çıkar. Bunlar, şiddetli kaşıntıya neden olan kızarıklık ve kabarmalar şeklinde görülür. Belirtiler, soğuğa maruz kalan kısımlar ısıtıldığında daha da ağırlaşır. Soğuk bir nesnenin tutulması elde kabarma ve şişmelere yol açarken, çok soğuk bir şeyin yenmesi ise dudakların şişmesine neden olur, çok nadiren dil ve boğaz da etkilenebilir.

Raynaud fenomeni; romatizmal hastalıklar gibi bazı hastalıklara eşlik edebileceği için ayrımının yapılması çok önemlidir. Soğuk ürtikerinde 3 aşamalı renk değişikliği yoktur. Sıcak ortamda şikayetlerin düzelmemesi ve hatta artması ve eşlik eden kaşıntı varlığında hastalarda soğuk ürtikeri düşünülmelidir. Ayrıca raynaud fenomeninde; renk değişiklikleri parmakların bitiş yerinin yukarısında oluşmaz ve baş parmağı ender olarak tutar. Bu bulgular da ayrımda kullanılabilecek anahtar noktalardandır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım