Romatizma hastaları neler yemelidir?

Romatizmal hastalıkların genel olarak beslenme şekliyle ilişkisi yoktur. Bunun üç istisnası vardır.

Bunlardan bir tanesi inflamatuar barsak hastalıkları gibi gastrointestinal sistemi de tutan otoimmün ya da otoinflamatuar hastalıkların varlığında dikkat edilmesi gereken durumlardır. Burada daha çok sindirimi zor ya da işlenmiş gıdaların tüketilmemesi önerilir. İkincisi durum ise kortikosteroidler kullanıldığında dikkat edilmesi gereken durumlardır ki burada da özellikle karbohidrattan ve tuzdan zengin gıdaların tüketilmemesi önerilir. Üçüncü durum ise Gut gibi hastalıklardır ki burada olay tamamen metabolizma ile de ilişkili olduğu için özellikle ürik asiti arttırabilecek alkol ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması önerilir.

Bunun dışında romatizmal hastalıkların diyet ile ilişkisi yoktur. Ancak hastalarımızın bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bu konuda bir endüstri yaratılmıştır ve bu endüstri sanki romatizmal hastalıklarda özel bir beslenme alışkanlığı olması gerekirmiş gibi bir durum yaratmıştır. Dolayısıyla biraz önce bahsetmiş olduğumuz durumlar dışında romatizmal hastalıklarda özel bir beslenme türü ve şekli yoktur.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım