Romatizma hakkında yanlış bilinen şeyler nelerdir?
Romatizma hakkında yanlış bilinen şeyler vardır. Bunlar, yanlış bilgilerin yayılmasıyla kalıcı hale gelir ve hastalığın uygun şekilde tedavi edilmesini engelleyebilir. Bazı örnekler şunlardır:
Yanlış: Romatizma, yaşlıların hastalığıdır.
Gerçek: Romatizma her yaşta ortaya çıkabilir.
Yanlış: Romatizma, soğuk ve nemli bir iklimden kaynaklanır.
Gerçek: İklimin kendisi ne romatizmaya sebep olur ne de tedavi sağlar.
Yanlış: Romatizma, kötü beslenmeden kaynaklanır.
Gerçek: Belirli yiyeceklerin romatizmayı önlediğine veya neden olduğuna dair çok az bilimsel kanıt vardır. Belirli yiyecek veya içeceklerin alımının atak gelişmesine neden olduğu gut gibi birkaç hastalık vardır.
Romatizma yaşam kalitesini etkiler mi?
Romatizmal hastalıklar uygun şekilde tedavi edilmezse yürüme, merdiven çıkma, yemek pişirme, kişisel hijyen gibi günlük aktiviteler etkilenir. Romatizmal hastalıklar da çalışabilme ve işyerinde verimlilik üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Hem hastalık izninin hem de erken emekliliğin en önemli nedenlerinden biridir. Çalışma çağındaki insanlar arasında bile fiziksel sakatlığa neden olur.
Romatizmalı kişilerde halsizlik olur mu?
Romatizma hastalarında halsizlik oldukça sık görülür. Genel anlamda enerji azlığı, dinlenmekle geçmeyen bir halsizlik durumu söz konusudur. Romatizmada halsizliğin temel nedeni vücuttaki iltihap ve buna bağlı oluşan kronik ağrıdır. Ağrıya bağlı uyku düzeni değişikliği ve uykusuzluk, ağrıyı tetikleyerek bir kısır döngü oluşturabilir.
Bunların yanı sıra aşırı kilo, hareketsizlik, depresyon, kötü beslenme, kansızlık, eşlik eden başka hastalıklar ve kullandığınız ilaçlara bağlı yan etkiler de halsizliğe neden olabilir.
Romatizmalılar spor yapabilir mi?
Egzersiz romatizmalı insanlar için çok önemlidir. Gücü ve esnekliği arttırır, eklem ağrılarını azaltır ve halsizlikle mücadeleye yardımcı olur. Orta düzeyde egzersiz bile ağrınızı hafifletebilir ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir.
Egzersiz, eklemlerinize zarar vermeden sağlığınızı ve zindeliğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Mevcut tedavinizin yanı sıra egzersiz şunları yapabilir:
- Eklemlerinizin çevresindek kasları güçlendirir
- Kemik sağlığını korumanıza yardımcı olur
- Gün boyu enerjinizi korur
- İyi uyumanıza yardımcı olur
- Kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur
- Yaşam kalitenizi artırır
- Dengenizi geliştirir
Tedavi planınıza egzersiz eklemek konusunda doktorunuzla konuşun. Hangi tür egzersizlerin sizin için en iyisi olduğu, romatizma tipinize ve hangi eklemlerin dahil olduğuna bağlıdır. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz, eklem ağrınızı en az şiddetlendirerek size en fazla faydayı sağlayan egzersiz planını bulmak için size yardımcı olacaktır.