Ailevi Akdeniz ateşi (FMF) atağı nasıl tedavi edilir?

Ülkemizde sık gözlenmekte olan ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, bilindiği üzere tekrarlayan, atak olarak tariflediğimiz, karın ağrısı, ateş gibi şikayetlerle karşımıza çıkar. Düzenli ilaç tedavisi, yani kolşisin ilacı, atak olmasın ve hastalığa bağlı ilerde açığa çıkabilecek hasarların oluşmaması için kullanılmaktadır. Yatak istirahati atak başlangıcı ile önerilmektedir. Yaşadığınız atak, daha önce hissettiklerinize benzer ise kendi imkanlarınızı ile ağrı kesici parasetemol veya iltihap çözücü ağrı kesiciler olarak bilinen nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçları alabilirsiniz. Bol sıvı alımı da bu süreçte önerilmektedir.

Kolşisin, dozunu attırmak atak başlangıcı sonrası belirgin fayda sağlamamakta, ayrıca ishal ve mide/bağırsak şikayetlerine yol açabileceği düşünülmektedir. Atak başlangıcında kortizon (steroid) tedavisinin uygulanması bazı hastalarda şikayetleri azaltabilir. Hepatit, behçet, MS gibi hastalıklarda ön planda kullanılan alfa-interferon içeren ilaçlar ataklarda faydalı olabilse de yan etkileri ataklara benzerdir ve etkisi ispatlanmamıştır.

Son olarak vücudumuzun ürettiği ve atağın açığa çıkmasında rol oynayan IL-1 adlı maddeye karşı geliştirilmiş ilaç uygulamalarının da faydalı olabileceği düşünülmekte ancak günlük uygulamaya girmesi için yeterli destekleyici bilgi yoktur.

Kısaca atak olmaması için düzenli ilaç kullanımı en önemli tedbirdir. Atak başlangıcı ile istrahat, bol sıvı alımı ve ağrı kesiciler,şu an için ön planda önerilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım