Gut artriti hastaları diyetlerinde nelere dikkat etmelidirler?

Gut hastalığı veya halk arasında damla hastalığı olarak bilinen bu hastalık yüzyıllardır kralların hastalığı, hastalıkların kralı olarak da adlandırılmıştır. Eski çağlardan beri bu hastalığın diyetle ilişkisi adından da anlaşılacağı üzere proteinden zengin beslenen insanlarda daha sık görülmesiyle ortaya konulmuştur. Gut artriti olan hastalar proteinden fakir gıdalarla beslenmeye dikkat etmelidirler. Çünkü protein içeren gıdaların yapısında bulunan pürinin metabolizması sonucu vücutta oluşan ürik asit bu hastalığa neden olmaktadır. Gut hastalığında ürik asitin vücutta artmış yapımı ki bu başlıca diyetle fazla alıma bağlıdır veya ürik asitin vücuttan atılımında bozukluk vardır.

Bazen genç yaştaki gut hastalarında doğuştan gelen pürin metabolizmasında görevli enzim defektleri de rol oynayabilir. Gut artiti olan hastalar özellikle kırmızı et ve diğer sakatatlar: (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç, sucuk, pastırma, sosis, salam ve fazla miktarda tavuk-balık, diğer deniz ürünleri; Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalyadan, fasulye, nohut ve diğer baklagillerden mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar. Bu yiyecekleri diyet programının izin verdiği ölçü ve miktarda tüketmelidirler. Yine kuruyemiş, tam yağlı peynirler, yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler, kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler, içinde ne olduğu bilinmeyen hazır gıdalar, aşırı şekerli besinler, bazen tatlılar (bal, reçel, marmelat, pekmez) fazla miktarda hamur işleri, tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler, kaymak, krema, mayonez, mantar, kuşkonmaz, hayvansal yağlar (tereyağ, margarin, kuyruk yağı) yine bu hastaların diyetlerinde önerilmeyen gıdalardır. Bira başta olmak üzere alkol tüketimi yine artiriti tetikleyen bir nedendir. Gut artriti atağında çoğu zaman atak öncesinde hastanın diyetine uymayıp aşırı bir şekilde protein içeren gıdaları tükettiğini görmekteyiz. Yine bu hastalarda günlük yeterli miktarda su, sıvı alımı ürik asitin vücuttan atılımı açısından önemlidir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
İlginizi çekebilecek başlıklar
GutGut hastalığında diyetRomatizmal Hastalıklar
Açık açık romatizma tanıtım