Osteoartritte ağızdan alınan ilaçlar nelerdir?

Osteoartritte yapılan tedavinin amacı, hastalığa bağlı bulguları azaltarak günlük aktivitenin devam etmesidir. Ağızdan ilaç kullanımı eklem içi ilaç uygulamalarından önce gelir. Osteoartritte ağrı dışında hareket güçlüğü ve eklemlerde şişlik görülmektedir. Bu nedenle osteoartritte ağızdan alınan tedaviler ağrı kesici ve/veya iltihabı baskılayan ilaçlardır. Bu ilaçlar osteoartritli eklem cinsine, yan etkileri ve etkinliklere değerlendirilir. En az yan etkisi olan ilaçlar öncelikle tercih edilir.

  • Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
  • Parasetamolun etkili olmadığı veya eklemde şişlik ve ısı artışının olduğu durumlarda ise voltaren, naprosyn, brufen gibi iltihabı baskılayan steroid olmayan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların uzun süre kullanımında, mide, böbrek ve kalp üzerine yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle iltihabı baskılayan steroid olmayan ağrı kesicilerin devamlı kullanılması yerine ağrının çok fazla olduğu veya eklemlerde şişlik ve ısı artışının geliştiği dönemlerde kullanılması uygundur.
  • Parasetamolun etkili olmadığı ve iltihabı baskılayan ilaçların kullanılamadığı veya etkili olmadığı durumlarda opoidler adı verilen yeşil reçete ile yazılan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar yan etkiler açısından iltihabı baskılayan ilaçlara göre daha güvenli ilaçlardır.
  • Eklemde iltihabın belirgin olduğu şişlik ve ağrının geliştiği durumlarda geçici olarak ağızdan steroid kullanılabilir.
  • Bazen antidepresan adı verilen ilaçlarda ağrıyı azaltmak için diğer ilaçlara ek olarak kullanılabilir.
  • Ayrıca eklem çevresindeki kasların gerilmesine bağlı olan ağrılarda kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
  • İlaçlar dışında etkinliği tartışmalı olan glukozamin, kondrodin sülfat veya kombinasyonları, balık yağı gibi preparatlar destek olarak kullanılabilir.
Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım