Romatizmal hastalığınızın çocuğunuzda ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Romatizmal hastalıklar çoğunlukla kalıtsal olmamasına rağmen aynı ailede birden çok kişide görülebilmektedir.
Romatizmal hastalıklar kalıtsal değildir fakat hastalığın artaya çıkmasında etkili bazı genetik faktörler ve genetik yatkınlıklar mevcuttur. Bu genetik yatkınlıklar en sık başlıca Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF, iltihaplı omurga romatizması yani Ankilozan Spondilit, Behçet hastalığı ve iltihaplı Eklem Romatizması yani Romatoid Artritte görülmektedir.
Bu hastalıklarda genetik yatkınlığa yol açan bazı genler mevcuttur. Örneğin bunların en bilinenleri Ankilozan Spondilitte HLA B27, Romatoid Artrit’te HLA DR4 Behçet Hastalı’ğında HLA B5 tir. Bu genler normal sağlıklı kişilerde de bulunabilmektedir. Sizde böyle bir genin bulunması kesin hastalık tanısı koydurmamakla beraber genin bulunmaması da hastalık yok anlamı taşımamaktadır. Eğer hastaysanız ve çocuğunuz bu genleri taşıyorsa çocuğunuzun sizin hastalığınıza yakalanma ihtimali artmaktadır.
Romatizmal hastalığı bulunan bir hastanın çocuğunda hastalığın ortaya çıkma ihtimali %10’un altındadır. Çocuklarınızda herhangi bir şikayet yokken genetik testler yaptırmanız önerilmemektedir. Fakat çocuklarınızda yada akrabalarınızda sizin şikayetlerinize benzer şikayetler ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız önerilmektedir.
Ebeveyninde romatizmal hastalık bulunması çocuğunuzun tanısının erken konmasında önemli bir etmendir.