Romatizmal hastalıklar büyük bir grup dolayısıyla birbirinden çok farklı klinik bulgularla gelebilirler.
En sık gördüğümüz klinik başlangıç şekilleri, genellikle hastaların bize başvuru şekli eklem ağrısı, sabahları kalktığında eklemlerini rahat kullanamama, tutukluk olarak ifade ettikleri yakınmalardır.
Farklı romatizmal hastalıkların belirtileri
Eğer bir romotoid artrit hastasıysanız sabah kalktığınızda yaklaşık bir saat süreyle ellerinizi rahat kullanamadığınızı, çay bardağını tutamadığınızı, yorganı üzerinize çekemediğinizi ifade edebilirsiniz.
Bir spondilit hastasıysanız bu sefer ağrı nedeniyle yataktan çıkamadığınızı, gece ağrıdan dolayı soldan sağa dönemediğinizi ve bu tutukluğun vücut ısındıktan bir süre sonra hastaların tarifiyle rahatladığını, azaldığını genellikle hastalarımız bize ifade etmektedirler.
Bunlar eklem ağırlıklı tutulum şekilleri. Ama farklı hastalık gruplarımız var. Mesela damar iltihabı dediğimiz vaskülit ya da bağ dokusu hastalığı dediğimiz içerisinde lupusun da yer aldığı bir hastalık grubunda ise, cilt belirtileri ya da hastalar da açıklanamayan halsizlik, kilo kaybı, ateş gibi yapısal semptomların ön planda olduğunu görüyoruz.
Daha alt kategorilere inecek olursak, ülkemizde sık görünen ailevi Akdeniz ateşi ise eklemleri etkileyebildiği gibi sıklıkla tekrarlayan karın ağrısı, ateş, göğüs ağrısı, nefes alırken göğüste batma hissi ve bu bahsedilen atakların sıklıkla tekrarlaması ve 3 gün ile 5 gün içerisinde kendiliğinden düzeltmesini ifade etmektedir.
Behçet hastalığı ise daha farklı klinik bulgularla seyredebilir. En sık görülen bulgu, ağız yarası, cinsel organ etrafında yara, üveit dediğimiz ani gelişen göz iltihabı, damarlarda tıkanma özellikle de bacak damarlarında tıkanmaya bağlı bacakta şişlik gibi yakınmalar olabilir.
Ya da toplumda sık gözüken hastalıklardan bir tanesi, iltihaplı romatizmal hastalıklar içerisinde zikredilmesi gereken, gut hastalığı. Gut hastaları genellikle normal hayatlarında iyi ve sıkıntısı olmayan hastalardır. Ancak belirli periyodlarla ataklar yaşayabilirler. En sık ayak baş parmağı olmak üzere eklemler bu işten etkilenebilir. Şişmiş, kızarmış, el değmeyecek derecede ağrıyan bir baş parmak eklemiyle, ayak baş parmağı eklemiyle bizim karşımıza gelebilirler.
Bir yumuşak doku hastası ise herhangi bir eklem şişliği olmaksızın genel bir vücut ağrısıyla gelir. Sıklıkla sabahları kalktığında kötüdür. Hatta hastaların tarifiyle kamyon çarpmış gibi hiç dinlenmemiş gibi kalkıyorum. Gece uykuya dalmakta zorlanıyorum yakınmasından bize bahseder.
Ama eğer bir eklem kireçlenmesi olan bir hastaysa ağırlık olarak diz eklemi ya da el başparmak kök ekleminde ağrıdan yakınarak bize gelir. Ama bu ağrıya eşlik eden şişlik ya da hassasiyet sıklıkla beklenen bir bulgu değildir.
Romatizmal hastalıklar oldukça zengin klinik özelliklere sahip bağ dokusu grubu hastalıkları içinde yer alan ve toplumda da oldukça sık gözüken sjögren dediğimiz hastalık da ise hastalarımızın yakınması göz ya da ağız kuruluğu olabilir.
Bunların yanı sıra
Bunun yanı sıra herhangi bir eklem yakınması ya da romatizmal soruna ait yakınması olmayan bazı hastalarda laboratuvar testleri sırasında yapılan tesadüfi incelemeler romatizmal hastalıkları göstermesi açısından faydalı olabilir.