Romatoid artrit gözü etkiler mi?

Romatoid artritte göz tutulumu sıktır. En sık olarak keratokonjuktivitis sikka denilen kuru göz ve buna yakınmalar gelişir. Yakınmalar gözde kuruluk hissinden yanmaya, yabancı cisim hissi ve akıntıya kadar değişebilir. Diğer bir göz tutulum şekli episklerittir. Romatoid artritin hastalık aktivitesi ile ilişkili olabilir. Gözde ağrılı kızarık nodüller şeklinde görülebilir. Genelde kalıcı görme sorunu olmadan iyileşir.

Daha az görülen sklerit ise uzun süreli ve ağır seyirli romatoid artrit seyri ile ilişkilidir. Genellikle etkilenen gözde kızarıklık ve şiddetli ağrı vardır. Tedavi edilmemiş sklera denilen gözün beyaz kısmının hasar görmesine ve yırtılmasına yol açabilir. Bu yırtılma kalıcı görme hasarına sebep olabilir. Bu nedenle romatoid artrit hastaları gözle ilişkili yakınmalarını önemsemelidir. hem göz doktoru hem de romatolog gözle ilişkili yakınmaları değerlendirerek mümkün olduğunca erken tedavi sağlanmalıdır.

Romatoid artrit hastalarında diğer bir sorun ise kullanılan kortizonlu ilaçlara bağlı katarakt ve göz içi basıncında artış gelişmesidir. Bu nedenle kortizon içeren ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Romatoid artrit tedavisinde kullanılan diğer bir ilaç olan klorokin veya hidroksiklorokin ise göz dibinde birikerek görme alanında daralmaya yol açabilir. Bu ilacı kullanan hastaların altı ay ile bir yıl arasındaki bir sürede düzenli göz ve görme alanı muayenesin yapılması gereklidir.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım