Romatoid artrit hastalarında vaskülit (damar iltihabı) görülür mü?

Romatoid artrit uzamış bir seyirle giden, kronik, eklemlerde yaygın inflamasyona neden olan sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Sistemik bir hastalık olmasına rağmen öncelikle eklemleri seçer. Ancak birçok hastada kolay kontrol edilebilen veya bazen de çok ciddi olabilen eklem dışı belirtilere yol açarak akciğer, kalp gibi organları tutabilir ve vaskülit denilen damar duvarı iltihabına yol açabilir. Romatoid artritli hastalarda vaskülit bulguları, genellikle uzun süreli ve ağır seyirli, seropozitif olan hastalarda görülür. Vaskülit, sadece eklem yüzeyinde bulunan damarlar ile sınırlı olmayıp, vücuttaki pek çok doku ve organda bulunan damarlar olaya katılabilir.

Klinik belirtiler çok farklılık gösterir, hastaların çoğunda damar duvarı iltihabı asemptomatiktir, yani herhangi bir belirti göstermez. Belirti gösterenlere ait en sık bulgular ise el, ayak parmak uçlarında morarma, gangren, doku kaybı, derin yara ya da ülser şeklinde olan cilt değişiklikleridir. Cilt dışında akciğer, kalp, sindirim sistemi, karaciğer, dalak ve az da olsa böbreği etkileyen vaskülitler görülebilir. Sinirleri besleyen damar duvarlarında meydana gelen iltihabi durum, el ve ayaklarda his kaybı ya da hareket kaybına yol açabilir. Sindirim sisteminde kanama, barsak delinmesi, kalp ya da böbrek tutulumu hastalığın kötü seyredeceğine işaret etmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım