Romatoid artrit hastası gebelikte hangi ilaçları kullanabilir?

Romatizma tedavisinde kullanılan ilaçları gebelikte kullanılabilirlik durumlarına göre üç grupta inceleyebiliriz. İlk grup gebelikte hem anne hem de bebek için çok az risk taşıyanlar ve bu nedenle de güvenle kullanılabilecek olanlardır. Bu ilaçlar hidroksiklorokin ve sülfasalazindir.

İkinci grup bazı özel durumlar da dikkat etmek kaydıyla gebelikte kullanımı güvenli olan ilaçlardır. Bu kategori de üç tane ilaç var. Bunlar kortizon, non-steroid anti-inflamatuvar dediğimiz ağrı kesici ve iltihap azaltıcı ilaçlar ve de TNF inhibitörleridir. Kortizon olarak prednizolon kullanılabilir bu ilaçlar plasentadan bebeğe çok düşük dozda geçerler. Non-steroid anti-inflamatuvarlar olarak gebeliğin son üç ayı hariç tüm ilaçlar kullanılabilir. Aspirin düşük dozda kullanılabilir ancak yüksek dozda kullanılmamalıdır. TNF inhibitörleri de bazı özel koşullarda gebelerde kullanılabilir.

Üçüncü grup ilaçlar ise bebeğe zarar verdiği kesin olarak bilinen ilaçlardır. Bu grup ilaçlarda hamile hastalar tarafından kesinlikle alınmaması gereken hatta hamile kalmadan önce belirli bir süre önce bırakılması gereken ilaçlardır. Romatoid artrit hastaları için bu grupta iki ilaç yer almaktadır, bunlar leflunomid ve de metotreksattır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım