Romatoid artrit tanılı bir hastada eklemlerde kalıcı hasar oluşmaması için ne yapılmalıdır?

Romatoid artrit süreğen yani yaşam boyu devam eden, kürü şu an için mevcut olmayan ancak unutulmamalıdır ki tedaviyle remisyon yani hastalığın uyku durumuna girebildiği bir iltihaplı romatizma hastalığıdır.

Tedavi edilmemiş bireylerde hastalık aktif yani alevli olarak devam edebilmekte, bu da eklem hasarına yol açabilmektedir. Gerek ağrı ve tutukluk gerekse eklem hasarı zaman içinde sakatlıkla sonuçlanabilmekte, bu durum sosyal yaşamda kısıtlanmaya ve iş gücü kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara yol açabilmektedir.

Kalıcı hasarı önlemenin en önemli yolu mümkün olan en kısa zamanda bir romatolog tarafından tanının kesinleştirilip tedavinin başlanmasıdır.

Öte yandan hasta romatoloğun önerdiği şekilde kontrollerine devam etmeli ve gerekli testleri yaptırmalıdır.

Romatoloğun hedefi hastalığın uykuya girme durumu olarak tarif edilen yani hastalığın herhangi bir sisteme zarar vermediği duruma yani tıbbi adıyla remisyona sokmaktır. Romatoloji uzmanı hastalığın gidişatına göre ilaç tedavisinde değişiklikler yapıp, dozu artırabilir veya başka tedaviler ekleyebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım