Romatoid artrit tanılı hastanın erken dönem tedavisi nasıl olmalıdır?

Romatoid artrit tanısı koyduktan sonra bir hastada mümkün olduğunca en erken şekilde tedaviye başlamamız gerekir. Başlangıç tedavimiz neden oluşmalıdır peki?

Eğer romatoid artrit tanısı konusunda herhangi bir şüphemiz yok ise başlangıç tedavisi bizim klasik hastalık tedavi edici ilaçlar dediğimiz ve DMART diye kısalttığımız bir grup ajan ki içerdikleri etken maddelerine göre bunları sıralayaca olursak; metotreksat, sülfasalazin, hidroksiklorokin ve leflunomid bu grup içerisinde yer alan ajanlardır. Bu grup ilaçların bir ya da birkaç tanesini kombinasyon şeklinde kullanabiliriz.

Genellikle bu ilaçların etkisi ortaya çıkana kadar hastaların eklem yakınmalarını rahatlatabilmek amacıyla düşük doz kortizon, glukokortikoid içeren ilaçlar ve ağrı giderici ve antiinflamatuar etkisi olan ilaçlardan da faydalanabiliriz.

Tabi tanıyı koymak aslında tedaviden çok daha önemli bana kalırsa. Çünkü tanıyı doğru koyarsanız hastaya uygun tedavi verebilirsiniz ve tedavi başladığınız bir hastanın mümkün oldukça sık hem ilacın yan etkileri, istenmeyen etkileri hem de tedavinin etkinliğini değerlendirmesi açısından izlenmesinde çok büyük fayda vardır.

Yakın takip edilen sıkı izlenen hastalarda tedavinin gerektiği koşullarda arttırılması çok daha başarılı sonuçlar alınmasına yol açacaktır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım