Romatoid artritte akciğer tutulumu olur mu?

RA; nedeni bilinmeyen, eklemlerde kalıcı hasar meydana getirebilen, sistemik iltihaplı bir romatolojik hastalıktır. Bir çok organ sisteminde tutuluma neden olabileceği gibi akciğerler de hedef organlar arasında yer almaktadır. Hastaların yaklaşık %40’ında hastalığın herhangi bir evresinde akciğer tutulumu görülebilir.

Akciğer tutulumu; infeksiyonlarla birlikte RA hastalarında en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Çoğunlukla Romatoid faktörü pozitif olan hastalarda meydana gelmektedir. RA tanısı olan bir hastada ses kısıklığı, boğaz ağrısı, inatçı öksürük, nefes darlığı şikayetleri varsa akciğer tutulumu açısından hastanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gereklidir. En sık tutulum şekli olan akciğer dış zarında sıvı birikimi bazen bulgu vermeyebilir. Bu durum düzenli takip edilen akciğer grafileriyle tespit edilebilir. En ciddi tutulum şekli ise akciğerin kendi dokusunun tutulduğu ve interstisyel tutulum olarak adlandırılan şekli olup hastaların %5-10’da görülmektedir. Hastaların %1 kadarında romatoid nodül adı verilen, herhangi bir şikayete yol açmayan kitlelere de rastlanılabilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım