- Gıda allerjisi veya duyarlılığının romatoid artrite yol açtığına ya da hastalığı kötüleştirdiğine yönelik bir bulgu yoktur.
- Hastalığı tedavi ettiği ileri sürülen diyet önerilerinin geçerli olmadığı bilinmektedir. Genel olarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme şeklinin özellikle bol meyve, sebze, zeytinyağı ve balık içeren Akdeniz diyetinin benimsenmesi uygundur.
- Romatoid artrit hastalarının özellikle kilo almaktan kaçınmaları ve fazla kiloları varsa kilo vermeye çalışmaları gereklidir.
- Balık ve fındık-fıstık gibi gıdalarda bulunan omega-3 yağının iltihap üzerine olumlu etkileri olabileceği gösterilmiştir. Ancak özellikle tansiyon ve kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşebildiğinin bilinmesi ve dikkatli olunması gereklidir.
- Bitkisel ilaçlar ve vitaminlerin iltihaplı romatizma tedavisinde etkinliğini gösteren bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır. Bitkisel ilaçlar ve vitaminler hastalara zararsız görünüp tercih edilebilmektedir ancak istenmeyen etkileri ve diğer ilaçlar ile etkileşimleri bilinmediği için ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Vitaminler konusunda önemli olan tek şey romatoid artrit tedavisinde yaygın olarak kullanılan metotreksat ile birlikte hastaların mutlaka folik asit vitaminini kullanmalarıdır.