Romatoid artritte steroid tedavisi şart mıdır?

Steroid tedavisinin güçlü antiinflamatuar etkisi vardır. Steroid ağızdan alınabilir, damar yolu ile uygulanabilir veya eklem içine verilebilir. Steroid tedavisinin ağrı giderici ve iltihabı düşürücü etkisinin hızlı başlaması çok önemli bir özelliğidir. Bu şekilde romatoid artrit ile ilişkili ağrı ve tutukluk gibi şikayetlerin ve eklem şişliği ve hassasiyeti gibi bulguların kısa bir sürede hafiflemesini sağlar. Bu özelliği nedeni ile normal eklem fonksiyonlarını kullanamayan ve günlük yaşantısını güçlükle devam ettiren romatoid artrit hastalarının tedavisine steroid ile başlanarak diğer hastalığı tedavi eden ilaçların etkisi ortaya çıkana kadar hastanın günlük yaşantısını devam ettirebilmesi sağlanır. Steroidlerin romatoid artrit tedavisinde bir diğer vazgeçilmezliği ise hastalığın önemli bir özelliği olan alevlenme dönemlerinde kullanılarak hastanın şikayetlerinin azaltılmasını sağlamasıdır.

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (non-steroid antiinflamatuar ilaçlar) steroidler gibi benzer dönemlerde kullanılabilmekle birlikte bunların etkileri steroidlere göre çok daha zayıftır. Romatoid artrit tedavisi ile ilgili son yapılan çalışmalar steroidlerin hastalığın  şikayetlerini hafifletmek yanında hastalığın kendisini tedavi etmede de etkili olduklarını göstermiştir.

Steroid kullanımı ile ilgili hastaların büyük kısmında oluşabilecek yan etkiler nedeni ile çekinceler olmaktadır. Oysa ki hekim önerileri doğrultusunda ve düzenli kontrol ile kullanılan streroid tedavisinin hastalığın kontrolü ve oluşturabileceği hasarlar üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım