Sarkoidoz hastalığı ne gibi romatizmal sorunlara yol açabilir?

Sarkoidoz, başta akciğer olmak üzere birçok doku ve organı tutan, nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Yarısından fazlasında hastalığa ait belirti yoktur ve tesadüfen çekilen akciğer filmleri ile teşhis konur. Dörtte biri ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi bulgular ile başlayabilir. Ön planda akciğer, lenf bezleri, cilt, göz ve kas-iskelet sistemi tutulmaktadır.

Romatizmal yönden incelediğimizde Sarkoidoz tanısı konulan hastaların yaklaşık %10’unda kas iskelet belirtileri görülmektedir. Eklemlerde iltihap, şişlik ve ağrı ile karakterize artrit dediğimiz duruma neden olabilir. Artrit, akut yani ani gelişebilir yada kronik yani uzun sürebilir. Eklemlerde şişlik olmadan sadece ağrı yani artralji olabilir. En sık omuz, el-ayak bileği ve parmaklar etkilenir. Bir diğer belirti ise genellikle bacak ön yüzünde ortaya çıkan para büyüklüğünde ağrılı, önceleri daha pembemsi olan sonrasında mor renk alan eritema nodozum denilen yaralardır. Hastalık kasları da etkileyebilir. Sonuçta güçsüzlük, kaslarda erime gelişmektedir. Etkilenen organ veya dokulardan alınan biyopsi tanıda yardımcı olur. Ayrıca üveit denilen göz iltihabına neden olabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım