Sarkoidoz nasıl tedavi edilmelidir?

Sarkoidozda tedavi yaklaşımını belirleyen ana faktör hastalığın yaygınlığıdır. Hastaların önemli bir kısmında ilaçsız iyileşme olur. Hastanın şikayeti yok ise tedavi başlanmadan takibe alınır. Kontrollerinde hastalık ilerlemiyorsa ilaç tedavisine gerek yoktur. Hastalıkta kötüleşme oluyorsa veya akciğer, kalp, beyin ve kemik gibi organlar etkilenmişse bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. En çok kullanılan ilaç kortizondur. Tedaviye yüksek dozla başlanır, aralıkla doz azaltılır ve yaklaşık 6 ayda sonlandırılır. Tedavi süresince kortizonun olası yan etkileri nedeniyle hastanın yakın gözlem altında tutulması gerekir. Kortizon ile iyileşmeyen hastalara metotreksat, azatiopürin ve siklofosfamid gibi bağışıklık sistemini daha kuvvetle baskılayan ilaçlar verilir. Hastalık beyin ve kalp gibi hayati organları etkilemiş ise bu ilaçlara kortizonla birlikte başlanır. Hastaların tamamına yakını bu tedaviler ile iyileşir. Nadiren tam iyileşmeyen vakalar olabilir. Bunlara cilt altına enjekte edilen veya damardan serum şeklinde uygulanan diğer ilaçlar verilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım