Sarkoidoz nedir? Klinik bulgular nelerdir?

Sarkoidoz, kesin nedeni bilinmeyen iltihaplı bir hastalıktır. En çok akciğerleri tutar. “Lenf bezi’’ olarak bilinen beyaz kan damarları üzerindeki bezlerde büyüme yapar. Hastalığın etkilediği diğer organlar göz, burun, boğaz, soluk borusu, beyin, kalp, deri, eklem ve kemiklerdir. Sarkoidozun klinik belirtileri oldukça değişkendir. Sarkoidoz her zaman klinik belirti vermeyebilir. Bazı hastalarda hiçbir şikayet yoktur. Başka nedenlerle yapılan araştırmalarda sarkoidoz tespit edilir. Halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi genel şikayetler hastaların çoğunda vardır. Hastalardaki diğer şikayetler, hastalıkta etkilenen bölgeye göre değişen belirtilerdir. Akciğer sarkoidozu göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük gibi belirtiler gösterir. Boğaz ağrısı, burun ve boğaz tıkanıklığı, nefes almada güçlük, solunum yolları etkilenirse ortaya çıkar. Cilt sarkoidozunda çeşitli cilt lezyonları görülür. Eklem, kas ve kemik sarkoidozlarında etkilenen bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik olur. Daha nadir görülen beyin tutulumunda baş ağrısı, çift görme, denge bozukluğu ve felç; kalp tutulumunda çarpıntı ve bayılma gibi bulgular gelişir. Sarkoidoz bazen yüksek ateş ile başlayabilir. Ateş ile birlikte kol ve bacaklarda kırmızı ağrılı cilt döküntüleri, eklemlerde şişlik vardır. Tomografi ve MR görüntülerinde sarkoidoz lezyonları kanser kitlelerine benzer. Lenf kanserleri ve akciğer kanserlerinden ayırımının yapılması gerekir. Kanserlerden ayırımı için doku biyopsisi yapılır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım