Bu tabi kişiden kişiye doktordan doktora bulunduğu konuma göre çok değişen bir soru olduğunu taktir etmelisiniz. Bu soruyu mutlaka doktorlarınızla birebir paylaşmanız gerektiğini size söylemek isterim.
Aslında hastanın kendine has bulguları var o yüzden de başlangıç tedavisi dahil olmak üzere birçok bulgular değişebiliyor. Ne demek istediğimi kısaca söyleyeyim.
Mesela hastanın, sedef hastalığında bir miktar daha fazladır obezite, hastanın obezitesi var, karaciğerinde yağlı karaciğeri var ve ona bağlı olarak da diyabeti var hipertansiyonu var, başka hastalıkları var. Bu durumlarda bizim seçebileceğimiz tedaviler ile işte 30 yaşında başka hiçbir hastalığı olmayan, eklemi şişmiş, el bileği şişmiş tek başına gelmiş bir hastada seçeceğimiz tedaviler yeri geldiği zaman farklı olabilir. O yüzden başlangıç tedavisinin herkeste her durumda aynı olmayacağını hesaba katarak lütfen bu söylediklerimi dinlemenizi rica edeceğim sizden.
Bizim özellikle de sedef bulguları ön planda ise tercih ettiğimiz, sedef bulguları+eklem şikayetleri ön planda ise tercih ettiğimiz bir numaralı ilacımız metotreksat. Metotreksat hem sedef lezyonlarını baskılıyor hem iltihaplanmasını baskılıyor.
Bazen metotreksata kadar tedavi sürecine kadar NSAİ ilaçlar veya antiinflamatuar ilaçları yeri geldiği zaman kullanabiliyoruz. Özellikle de tendonların yapışma yerinin iltihaplanması dediğimiz entezit durumunda veya iltihaplı bel omur romatizmasının olduğu beldeki iltihaplanmada bu NSAİ ilaçları ilk tercih olarak daha sıklıkla kullandığımız durumlar da olabiliyor.
Metotreksat da söylediğim gibi başlangıç tedavisi ama duruma göre sülfasalazin veya salazoprin veya duruma göre leflunomid, piyasa ismi olarak da söylemek gerekirse Arava, Reumil gibi ilaçlarımızı da yeri geldiği zaman sedef romatizmasında (psöriatik artrit, PsA) kullanabiliyoruz. Bu doktorun tercihine göre, hastanın tercihine göre de çok değişiyor.
Nadiriyetten daha nadir olmak üzere diğer romatizmal hastalıklarda biraz daha fazla oluyor sedef romatizmasında daha nadir olmak üzere kortizon tedavisi verdiğimiz hastalar oluyor. Ama göreceli olarak çok daha az. Yine burada hasta tercihi bizim açımızdan çok önemli. Eğer hasta kullanmak istemiyorsa bizim açımızdan kortizon başlanması da şart ilaçlarımızdan bir tanesi de değil.
Sedef romatizması kişiye özelleştirilmiş bir tedavidir ve dikkatli bir şekilde başlandığında dikkatli bir şekilde takip edildiğinde hastaların bulgularını şikayetlerini hem cilt şikayetlerini hem eklem şikayetlerini belli bir süre içerisinde azalttığını bildiğimiz tedavilerimizden bir tanesidir.