Sedef artriti (psöriatik artrit) tanılı bir hasta özürlülük raporu alabilir mi? Özürlülük yüzdesi hesaplanırken nelere dikkat edilir?

Önemli bir nokta, sedef romatizması olan bir hasta özürlülük raporu alabilir mi? Gerçekten bu arzu etmediğimiz bir durum. Yani bir hastanın hastalığından dolayı özürlülüğe ulaşması, özürlü kalması ya da fonksiyonlarını özellikle eklemle ilgili bir takım günlük fonksiyonlarını yerine getirmemesi, getirememesi daha doğrusu arzu etmediğimiz bir durum.

Bu belki hastalığın çok çok ağır seyretmesinden kaynaklanır, belki hastanın geç tanı almasından ya da hastalığı kontrol altına alacak doğru ilacı seçmemekten kaynaklanıyor olabiliyor. Ama şunu da kabul etmek lazım ki bir grup böyle hastamız var maalesef ve bu durumda sağlık kuruluna başvurdukları zaman aslında özürlülük oranı doğrultusunda bir raporlama söz konusu olabiliyor. Bunu çalıştıkları yerde kullanabiliyor hastalarımız bir özürlülük oranının ne olduğuna bağlı olarak yüzdeliğine bağlı olarak ya da erken emeklilik gibi birtakım uygulamalardan faydalanmak için özürlülük oranı özürlülük raporu söz konusu olabiliyor.

Bununla ilgili sağlık kurulundan bir değerlendirme yapıldıktan sonra karşımıza gelebiliyor ve biz bu noktada hastanın özürlülük oranına yönelik bir tasarrufta bulunabiliyoruz, bir saptamada bulunabiliyoruz.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım