Sedef romatizması tanısı olduğu zaman hastanın takibinde hekim nelere dikkat eder?
Aslında biz bir hastaya sedef romatizması tanısı koyduğumuz zaman hastanın romatizmal yakınmaları dışında gerçekten, -sedef bildiğiniz üzere bir deri hastalığıdır-acaba hastanın deri ile ilgili bir yakınması var mı ona dikkat etmeye çalışırız. Çünkü hastanın eklemle ilgili şikayetlerini düzeltmiş olmamıza rağmen deri bulguları aktif olabilir ve bu hastayı rahatsız edebilir. Bunu göz ardı etmemek lazım.
Onun dışında sedef hastalığı eklem ve deri dışında tırnakları etkileyebilir. Tırnak bulgusu var mı diye onu kontrol etmek lazım.
Onun dışında bahsetmekte fayda görüyorum sedef hastalarının bir miktar kilo alımına yatkınlıkları söz konusu. Bununla beraber hipertansiyon, obezite, diyabeti de getirir. Onun için hekim tansiyon kontrolünü mutlaka yapmalı hastasına, şeker yönünden mutlaka tetkikini yapmalı ve kiloluysa hasta ya da kilo almaya meyilliyse bu konuda uygun bir diyetle hastayı bu konuda teşvik etmeli, kilo verme konusunda, sağlıklı kalma konusunda.
Onun dışında tabi ki bir tedavi verdiğimiz zaman bir sedef hastasına bu tedavinin etkilerini hem olumlu hem olumsuz etkilerini gözlemlemek için hastamıza periyodik olarak belli aralıklarla gelmesini söyleriz ve tedaviye anlattığımız şekilde uymasını arzu ederiz.
Onun dışında bir yan etki gelişmesi noktasında bizimle iletişime geçmesini isteriz. Bu noktada hastayla bir iletişim halinde olmak bu yan etkileri yönetme açısından son derece kıymetlidir.