Sedef hastalığı olan bir hastada eklem iltihabı geliştiği nasıl anlaşılır?

Sedef hastalığı olan bir hastada da eklem iltihabı geliştiği nasıl anlaşılır, tabi çok önemli bir soru, bunu hem dermatoloji doktoru hem romatoloji doktoru hem de hasta tarafından bakılması gereken bir tarafı var.

Sedef hastalarının büyük bir kısmı düzenli olarak dermatoloji doktorlarına gitmektedirler. Dermatoloji doktorları yani cildiye doktorları belli aralıklarla bu eklem iltihabının olup olmadığını bu hastalarımıza soruyorlar ve eğer belli bir şikayetlerden şüpheleniyorlarsa da romatoloji doktoruna gönderiyorlar. Bunlar aynı zamanda hastaların da bilmesi gereken şikayetler o yüzden de önemsiyoruz.

Böyle tek tek söylemek gerekirse, bir hastanın eklemi şiştiyse bu bizim için en önemli bulgu. Hangi eklemler şişebilir, el parmağının uç boğumları, orta boğumları, el bileği, dirsek, omuz, diz, ayak bileği buradaki eklemlerin herhangi birisinde şişlik olabilir. Şişlik ve ağrı bizi en fazla doktora yönlendiren bulgu diyebiliriz.

Onun dışında sedef romatizmasına özgü bazı tutulum yerleri var mesela parmağın en sıklıkla da el ve ayak 2. ve 4. parmakları arasındadır. Bu parmakların böyle sosis gibi tamamının şişmiş olması bizim için çok önemli bulguların başında geliyor. Bu tarzda bulguları olan hastaları biz romatoloji doktorları olarak mutlaka görmek istiyoruz. Hastalarımız içinde sedef lezyonu olup parmağı sosis gibi şişen hastaların zaman geçirmeden mutlaka romatoloji doktoruna gitmesi gerektiğini burada size ifade etmek istiyorum.

Onun dışında bazı sedef romatizmasını çok da düşündürmeyen ama romatoloji doktorları açısından çok değerli bulgular var. Bunlardan bir tanesi bizim iltihaplı bel ağrısı dediğimiz tutulum şekli. Bunu özellikle dikkatli bir şekilde hastalara soruyoruz sorguluyoruz. Hastaların da kendilerini bu açıdan da takip etmelerini sorgulamalarını istiyoruz.

Bu şudur arkadaşlar sevgili hastalarımız, hastalar sabahları kalktığında daha yoğun olmak üzere bel bölgesinde kalça bölgesinde bazen sırt ve boyun bölgesinde ağrıdan ama ağrıya da eşlik eden tutulmadan yakınırlar. Böyle sabahları işe başlamakta zorlanma bel ağrısından kalça ağrısından dolayı o bölgede tutukluk hissi çok önemli bir bulgudur. Özellikle bu tutukluk hissinin yarım saatten daha uzun süre devam etmesi bizler için daha da önemli bulgulardan bir tanesidir.

Bel ağrısına eşlik eden hareketle beraber bu bel ağrısının rahatlaması yine bizim için çok özgün bulgulardan bir tanesi. Yani hasta sabah kalktığı zaman bel ağrısıyla uyanıyor, gün içerisinde hareketle beraber yavaş yavaş açılıyorsa ve bu hasta sedef hastasıysa mutlaka romatoloji doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Onun dışında başka bazı özel yerlerimiz de var bizim. Yine hasta çoğu zaman bunların ikisinin arasındaki ilişkiyi kurmakta zorlanıyorlar. Orası da mesela topuk ağrısı. Topuk özellikle bizim entezis dediğimiz yani tendonların kemiğe yapışma yerinin iltihabı anlamına gelen bir terim, sıklıkla kullanıyoruz biz bu terimi. En büyük bizim tendonumuz ayağımızın arkasında aşil tendonun olduğu bölgede tam topuğa yapıştığı alandaki iltihaplanma. Bundan dolayı da dikkatli olunması gerekiyor. Eğer hastalar sabahları kalktığı zaman topuk ağrısı ile uyanıyorsa, sabahları ayağının üzerine bastığında bu topuk ağrısından dolayı yürümekte güçlük çekiyorsa ve bu ağrılar zaman içerisinde saatler içerisinde düzeliyorsa yine bunlar bizim açımızdan çok önemli bulgular.

Yani toparlamak gerekirse bu 4 tane durumda mutlaka romatoloji doktoru tarafından bu sedef hastasının görülmesi gerekiyor.

  • Eklemin şişliği,
  • Eklemin sosis gibi tamamının veya ayak parmaklarının şişmesi,
  • Sabahları daha yoğun olan bel ağrısı,
  • Topuk ağrısı

olmak üzere bunlar bizim için önemli.

Onun dışında hastalarımızda bazı hastalarda özellikle yoğun kas iskelet ağrıları olabiliyor. Her kas ağrısı eklem iltihaplanması anlamına gelmiyor. Ama özellikle eklem ağrısı kısa sürede geçmiyorsa sizde ızdırap oluşturuyorsa ciddi canınızı yakıyorsa bunun sedef romatizmasına bağlı olabileceği de aklınızda olsun ama her ağrı tekrar ediyorum eklem iltihaplanması anlamına da gelmiyor.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım