Siklosporin ilacını kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?

Siklosporin, iltihabi romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan, bağışıklık sistemi üzerinden etkili, bir temel etkili ilaçtır. Sadece romatizmal hastalıkların değil, aynı zamanda organ nakli sonrası da geniş olarak kullanılan bir ilaçtır. Verilecek günlük doz hastanın kilosuna göre hesaplanır, belirli aralıklarla kan düzeyine bakılmalıdır.

Siklosporin tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur; örn. düzenli kan basıncı kontrolleri gereklidir; Siklosporinin nadiren kan lipid değerlerinde artışa yol açtığı bildirildiğinden, tedavi öncesi ve tedavinin ilk ayı içerisinde lipid düzeylerinin tayini önerilir. Siklosporin alan hastalarda, yüksek potasyumlu yiyeceklerden kaçınılmalı, potasyum içeren ilaçlar ya da potasyum tutucu diüretikler verilmemelidir.

Periodik olarak böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerine bakılmalıdır. Nefrotoksik olarak bilinen başka ilaçlar (örn. non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar, aminoglikozidler) ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır. Canlı aşı uygulamalarından kaçınılmalıdır. Gebe kadınlarla kullanımla ilgili yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmadığından, siklosporin gebelikte yalnızca beklenen yararın, muhtemel risklerden fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Siklosporin anne sütüne geçtiğinden tedavi süresince bebek emzirilmemelidir. En sık bilinen yan etkileri arasında hipertrikoz (aşırı tüylenme), tremor, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu,  hipertansiyon, yorgunluk, diş eti hipertrofisi, gastrointestinal bozukluklar (anoreksi, bulantı, kusma, karın ağrısı, diyare), el ve ayaklarda yanma hisssidir. Nadiren kas krampları, kas zayıflığı veya kas güçsüzlüğü bildirilmiştir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım