Sistemik lupus eritematozus böbrekleri etkiler mi? Nasıl anlaşılır?

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Adem Küçük

Kısaca sle yada lupus dediğimiz Sistemik lupus eritematozus hastalığında böbrek tutulumu yaygındır. Böbrek yetmezliğinde kreatinin denilen azotlu maddeler artmaktadır. Ancak sle de kreatinin yükselmeyebilir. Sle de böbrek tutulumu genellikle proteinüri denilen idrara protein çıkışı ile kendini belli eder. Bu yüzden idrar tetkiki düzenli olarak yapılmalıdır. En az yılda 1-2 defa, 24 saat süreyle biriktirilen idrarda protein değerlendirilmesi yapılmalıdır. Yine idrar sedimenti dediğimiz idrarın mikroskopi altında değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu işlemde idrarda kan hücrelerine ait parçalar görülebilir. Silendir dediğimiz bu partiküller böbrek tutulumunu gösterebilir. Hekimler, böbrek tutulum riskini değerlendirmede idrar incelemesi dışında kompleman ve anti-dsdna denilen antikorların titresine bakmaktadırlar. Yine kan basıncı takibi önemlidir. Sessiz böbrek tutulumu denilen ancak biyopsi ile anlaşılabilen tutulum şeklinin olabildiği bilinmelidir. Bu yüzden sle’ye bağlı böbrek yetmezliğini zamanında tanıyabilmek ve geri döndürebilmek için hastaların düzenli bir şekilde doktor takibinde olmaları önemlidir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Hiçbir sonuç bulunamadı.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Hiçbir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım