Sistemik lupus eritematozus hastalığında (SLE) ağız içi yaraları olur mu? Bu yaraların özellikleri nelerdir.

Ağız içerisinde birçok nedene bağlı olarak ağız içi yaralar olabilir. Sağlıklı insanların %25’inde ağız içerisinde aftöz yaralar olabilir. Ağız içerisinde tekrarlayan pamukçuk olarak adlandırılan yara ile gelen hastada, Türkiye’de ilk düşünülecek hastalık Behçet hastalığıdır. Ankilozan spondilit, Crohn hastalığı ve vaskülitlerin seyrinde oral aftlar olabilir. Ağızda yara yapan hastalıkların biri de SLE’dir. SLE hastalarının %15-45’inde ağız içinde yara hastalığın seyri sırasında görülebilir. SLE’de görülen ağız yaraları, diğer ağız içi yaralarından bazı özellikleri ile ayrılır. SLE’de görülen yaralar genelde ağrısızdır. Hekim dikkat etmediği sürece hasta ağız yarasından şikayetçi olmayabilir. SLE’de ağız yaraları genelde yüzeyel olup üst damakta bulunur. Diğer bölgelerde daha seyrek görülür. Nadir olarak, vaskülitlerdeki gibi burun boşluğu ile birleşen fistüller (delik) oluşturabilir. SLE’de görülen ağız ülserleri hastalığın aktif döneminde ortaya çıkar. Sistemik olarak verilen tedavi sonrası düzelir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım