Sistemik lupus eritematozus hastalığında (SLE) kalp damar hastalıklarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Cevabın daha iyi anlaşılabilmesi için birkaç ön bilgi vererek başlamakta fayda var. Lupus, başlangıçta sadece bir cilt hastalığı gibi kabul edilmiş olmasına rağmen, zamanla SLE isminde de belirtildiği üzere sistemik bir hastalık olduğu anlaşılmıştır. Kardiyovasküler sistem hastalıkları açısından bakıldığında, SLE’li hastaların normal yaşıtlarına göre 2 kat fazla riske sahip oldukları artık kesin olarak bilinmektedir. SLE’de kalp ve damar sistemi hem birincil hem de ikincil olarak etkilenebilmektedir. Birincil tutulum derken, hastalığın direk olarak kalbi veya hem atar hem de toplardamarları tutarak pıhtıya veya gangrene neden olabileceği kastedilir. İkincil tutulum derken ise, hastalık tedavisinde kullanılan ilaçların bir etkisi olarak kalp damar sisteminin zaman içerisinde etkilenmesini kastediyoruz. Bu açıklamalardan sonra soruya dönecek olursak; SLE’de kalp damar hastalıklarından korunmak için herşeyden önce, tüm sağlıklı insanlarda geçerli olduğu gibi sağlıklı beslenme, düzenli haftalık vaya günlük spor, yürüyüş veya yüzme gibi hareket içeren aktiviteler mutlaka önermekteyiz. Bunun yanında, özellikle steroid yani kortizon kullanan hastaların tuz kısıtlaması ve tansiyon takibi yapmalarını önermekteyiz. Kalp ve damar hastalıklarının diğer önlenebilir risk faktörlerinden, sigara ve alkolden kaçınılması, kilo alınmaması önerilmektedir. Hastalık süreleri 10-20 yıl gibi uzun olan hastaların erken damar tıkanıklıkları açısından düzenli hekim kontrollerine devam etmeleri önerilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım