Sjögren hastalığı böbrekleri tutar mı? Nasıl tedavi edilir?

Sjögren hastalığının en belirgin belirtileri ağız ve göz kuruluğu olmasına rağmen mide barsak sistemi, akciğerler, pankreas, sinir sistemi, karaciğer ve böbrekler de etkilenebilir. Böbrekler kandan zararlı maddeleri süzen ve idrar yolu ile vücuttan atan önemli organlarımızdır. Sjögren hastalığında böbrekler nadiren etkilenir. En sık görülen böbrek problemi interstisyel nefrit denilen böbrekte bulunan filtrelerin çevresindeki dokunun etkilenmesidir. Bazı hastalarda ise böbreklerden idrar yolu ile asit atılımı bozulabilir. Kanda bulunan potasyum düzeyi düşer ve kalp, kaslar ve sinirler etkilenebilir. Bu nedenle düzenli olarak böbrek çalışmasının kontrol edilmesi gerekir. Tedavide kandaki iyon dengesini sağlamak için ağızdan sodyum bikarbonat verilebilir. Ciddi organ hasarı gelişmişse tedavide kortizon veya bağışıklık sisteminin yanıtını değiştiren veya düzenleyen immünsupresif denilen daha güçlü ilaçlar kullanılabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım