Sjögren hastalığı neden kadınlarda sıktır?

Sjögren hastalığı, kronik, otoimmün bir hastalıktır. Yani vücudun bağışıklık sistemi, kendisinin salgı üreten bezlerine karşı savaş açmıştır. Sjögren hastalığı, göreceli olarak yeni bir hastalıktır. 1933’de İsveçli göz doktoru Henrik Sjögren ağız ve göz kuruluğu olan 19 kadın olgunun özelliklerini ayrıntılı bir şekilde yayınlamıştır. Sjögren hastalığının nedenleri tam bilinmemektedir. Hastalık genetik olarak yatkın bir bireyde, enfeksiyon ve hormonal faktörler gibi çevresel faktörlerin etkisi ile bağışıklık sisteminin tetiklenmesi ile olmaktadır. Sjögren hastalığı olan on kişinin dokuzu kadındır. Yani kadın:erkek oran 9:1 dir. Kadınlarda daha sık olarak görülmektedir. Neden kadınlarda daha fazla görüldüğü tam olarak bilinmemektedir. Hormonların rol oynadığı düşünülmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım