Sjögren hastalığında ne gibi klinik bulgular olabilir?

Sjögren hastalığı genellikle erişkin kadınların hastalığıdır ve sanıldığından da çok fazla gözükmektedir. İsmi kulağa biraz yabancı gelmekle beraber erişkin kadın nüfusunda önemli bir hasta sayısının etkilendiğini bundan söyleyebiliriz.

Genel olarak sjögren hastaları bize gözlerinde kuruluk ama bu tabi nasıl anlaşılabilir gözde batma, yanma, kum kaçmış, toz kaçmış gibi bir his varlığı, ağız kuruluğu ki hastaların sık sık su içme ihtiyacının olması, gece uykudan ağız kuruluğuyla uyanması ya da bir tuzlu krakeri yerken bile su içme ihtiyacı hissetmeleri temel yakınmalarıdır. Ama bunların dışında bir grup hasta bize genel vücut ağrısı ya da eklem ağrılarıyla gelebilirler ki bunun sonucunda sjögren hastalığı tanısı alan pek çok hasta bulunmaktadır. Bunlar sjögren hastalığını en sık görülen klinik bulgularıdır.

Ancak nadir olmakla beraber olduğunda çok ciddi sorunlara yol açabilen bazı etkilenimlerde söz konusudur. Biliyoruz ki sjögren hastalığı akciğeri etkileyebilir ve akciğerde yapısal bozukluklara yol açabilir. Hastalarda nefes darlığı ya da sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları olabilir. Bunun yanı sıra nadir olarak böbreklerde etkilenme söz konusu olabilir. Bu olduğunda hastaların sık idrara çıkma gibi bir yakınması olabilir. Yine nadir bulgulardan bir tanesi sjögren hastalığına bağlı beyin etkilenmesi ya da el ve ayaklardaki sinirlerin bu işten etkilenmesine bağlı olarak nörolojik bulguların gelişmesi, el ve ayakta güçsüzlük, uyuşma, yanma ya da yeterince kullanamama gibi yakınmalar söz konusu olabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım