Sjögren hastalığındaki ağız kuruluğu için ne yapılabilir?

Ağız kuruluğunun tedavisinde amaç semptomları rahatlatmak ve diş kaybı, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, disfaji ve oral kandidiazis gibi komplikasyonlardan korumaktır. Normal tükrük fonksiyonlarını yerine koymak amaçlı çeşitli stratejiler kullanılmaktadır. Düzenli diş bakımı ve gerektiğinde bu konu ile olarak uzmanlaşmış hekimlerce girişimlerin yapılması önerilmektedir. Kalan tükrük rezervinin topikal uyaranlar veya aşırı su alımı ile kullanımının sağlanımı amaçlanmalıdır. Buna dirençli olan olgularda muskarinik agonistlerin (pilokarpin veya cevemelin gibi) kullanımı düşünülebilir. Son olarak ağız içi mantar enfeksiyonları (kandidiazis) açısından düzenli olarak kontrol edilmeli ve geliştiğinde uygun tedavisinin planlanması önem taşımaktadır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım