Sjögren hastalığındaki klinik bulgular neler olabilir?

Sjögren sendromu; otoimmun yani vücudun kendi hücrelerine karşı savaş açtığı hastalıklar arasındadır. 40-50 yaş arasındaki kadın hastalarda sıktır. Hastalık tipik olarak gland adı verilen salgı bezlerini tutmaktadır. Göz, ağız, burun, cilt tutulumu en sık gözlenen bulgulara neden olur.

Hastalarda ağız, burun mukozasında kuruluk, gözde kuruluk, ciltte kuruma ve kadınlarda vajinal kuruluk sıktır. Ağız kuruluğu sinsi başlamakta giderek artmaktadır. Kuruluk nedeniyle yutma güçlüğü ve konuşmada zorlanma meydana gelebilir. Kulağın ön tarafında yer alan ve parotis adı verilen tükrük bezlerinde geçici şişlikler ortaya çıkabilir. Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma ve kaşınma ile kendini göstermektedir. Ciltte kuruma yavaş gelişir ve sıklıkla ciltte yanma, batma ve kaşıntı ile sonuçlanır. Eklem ağrısı, şişmesi ve kas ağrısı %54-84 oranında ortaya çıkmaktadır ve sıklıkla hastaların hekime başvurması bu bulgular nedeniyle olmaktadır. Bu hastalıkta meydana gelen eklem tutulumunda sıklıkla küçük eklemler tutulmakta ve kalıcı hasara neden olmamaktadır.

Sonuç olarak başka bir nedene bağlanamayan ciddi göz kuruluğu ve ağız kuruluğu olan hastalarda, eşlik eden bulgular da varsa Sjögren sendromundan şüphelenilmesi gerekmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım