Kişiler aşağıdaki sorulardan bir veya bir kaçına olumlu yanıt veriyorlarsa, hekime başvurabilirler
- Gözlerinizde yanma batma, kaşınma, kum batma hissi, bir şey kaçmış hissi oluyor mu?
- Gözleriniz ışığa duyarlı mı?
- Gıdaları yutarken zorlanma, takılma oluyor mu?
- Konuşurken, sıklıkla su içme gereksinimi oluyor mu?
- Sesinizde kabalaşma, kısılma oluyor mu?
- Dilinizde ağrı veya çatlaklar var mı? Ağzınızda sık sık yaralar veya mantar infeksiyonu oluyor mu?
- Diş çürümesinde ve/veya diş kayıplarında, hızlı bir artış yaşadınız mı?
- Çene ve kulak çevresinde tükürük bezlerinde şişmeler oluyor mu?
- Tat ve koku alma duyunuzda bir değişiklik fark ettiniz mi?
- Çoğu zaman kendinizi yorgun, halsiz hisseder misiniz? Bu yorgunluğunuz, yaşam kalitenizi bozuyor mu?
- Romatoid artrit, lupus veya skleroderma (deri sertliği ile giden bir bağ doku hastalığı) gibi bir bağ doku hastalığınız var mı?
Tanı genelde kolay değildir; çünkü Sjögren sendromunun yakınma ve belirtileri lupus, romatoid artrit, kronik yorgunluk sendromu, fibromyalji, multipl skleroz ve Alzheimer hastalığı gibi farklı birçok hastalığa benzeyebilir. Kişinin başvurduğu değişik uzmanlar tarafından hastalığın farklı belirtileri tanımlanabilir, ancak bütüne varmak zaman alabilir. Genelde de yavaş ilerleyen bir hastalıktır.
Göz, ağız kuruluğuna yol açan, hipertansiyon, alerji, depresyon, soğuk algınlığı veya mide-barsak sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar da, ağız ve göz kuruluğuna yol açabilir.
Göz yaşının değerlendirilmesi için göz hekimine başvurulur. Alt göz kapağına konan ince kağıt şeritlerin, beş dakika içinde gözyaşı ile ıslanma miktarı ölçülür. Göz yaşı kalitesi, gözyaşı azalmasına bağlı korneada epitelkaybı olup olmadığını anlamaya yönelik daha ayrıntılı testler yapılır. (Resim-8. Schirmer test)
Ağız kuruluğu için, tükürük miktarı ölçülebilir. Tükürük bezleri sintigrafi, radyografi, ultrasonografi veya manyetik rezonas ile incelenebilir.
Aynı zamanda alt dudak iç yüzünde bulunan küçük tükürük bezlerinden ufak bir parça alınıp (minör tükürük bezi biyopsisi) mikroskop altında lenfositlerin varlığı açısından değerlendirilmesi gerekebilir.
Sjögren sendromlu hastaların yaklaşık yarısının serumunda anti-Ro ve/veya anti-La antikorları saptanır. Ayrıca antinükleer antikor (ANA) ve romatoid faktör (Rf) testi de bulunabilir.
Anti-Ro veya anti-La antikoru bulunan genç kadınların, gebelik öncesi romatolog ve kadın doğum uzmanı ile görüşmesi gereklidir. Bebekte kalp ve deri problemleri olma riski vardır.