Sklerodermada bağırsak tutulumu olabilir mi ve nasıl tedavi edilmelidir?

Skleroderma ağırlıklı olarak cilt tutulumu yapıyor gözükse de akciğer, kalp gibi hayati organları, bunların yanında bağırsak gibi organları da tutabilir. Skleroderma hastalarının yaklaşık %90 kadarında sindirim sistemi tutulumu söz konusudur. Ancak bunların çok az bir kısmında hayati önem arz eden sonuçlara yol açabilmektedir, hastaların çoğunda görülen bulgular hayati tehlike oluşturmamaktadır. Yemek borusu tutulumuna bağlı olarak reflü hastalığı, yemek borusunda yapışıklıklar ve spazma yol açabilmektedir. Mide genellikle yemek borusuyla birlikte tutulum göstermektedir. En sık olarak mide boşalmasında gecikmelere yol açabilir. İnce bağırsak tutulumuna bağlı olarak gıdaların emiliminde bozukluk, ishal bağırsak tıkanıklıkları ve aşırı gaz birikmesi gibi tablolara yol açabilirler. Kalın bağırsak tutulumu daha nadir gözükse de kabızlık yada istemsiz tuvalete çıkma gibi semptomlara yol açabilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım