Tekrarlayan polikondrit hastalığı nedir?

Tekrarlayan polikondrit bağışıklık sisteminden kaynaklanan, kıkırdak dokuların olduğu organlarda yani kulak, burun, göz ve solunum borusunun inflamasyonu (iltihabı) ile seyreden bir romatizmal hastalıktır. Bu patoloji hastaların yaklaşık 1/3’ünde başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar genellikle bazı form sistemik vaskülitler, kollajen doku hastalıkları ve myelodisplastik sendromdur. Klinik bulgular çok değişkenlik göstermekte olup hastadan hastaya farklılık arz etmektedir. Hafif, erken belirtileri çoğu zaman uzun süre fark edilmeyebilir. Tanı genellikle, kulak kepçesi, burun kıkırdağı gibi organlarda hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından sonra konulmaktadır. Maalesef hastalığın ortaya çıkışını ve seyrini gösteren klinik veya laboratuvar ölçütleri bulunmamaktadır. Tekrarlayan polikondritin hem başlangıcında hem de seyri sırasında klinik özelliklerinin şiddeti ve süresi değişkenlik gösterebilir. Kulak tutulumu en sık görülen özelliği olmakla birlikte, diğer anatomik alanları ve organları yani kaburga kıkırdağı, gözler, burun, solunum yolları, kalp, damar sistemi, cilt, eklemler, böbrek ve sinir sistemini de tutabilmektedir. Damar tutulumu, başlangıç belirtilerinin birçoğunun nedeni olarak gösterilmiştir. Bu bulgularının yanında bu hastalarda spesifik olmayan halsizlik, yorgunluk ve ateş görülebilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım