Tetik parmak nedir? Kimlerde görülebilir ve nasıl tedavi edilir?

Tetik parmak, parmak hareketleri sırasında takılma ve ağrı hissi yaratan bir durumdur. Bazen parmakta kilitlenme gözlenir ve hasta parmağını düzleştirmekte güçlük çeker. Parmağı hareket ettiren tendon kılıflarının belli yerlerinde oluşan inflamasyondan kaynaklanmaktadır. Tendonlar, ön koldaki adalelerin parmaklara giden özel yapı ve şekildeki uzantılarıdır. Bu adaleler tendonlarla birlikte parmakların bükülmesini sağlar. Tendonlar, parmak uçlarına uzandıkları yere kadar belli aralıklarla küçük tünellerden geçerler. Tendonda oluşan herhangi bir zorlanma, irritasyon, tendonda kalınlaşma olur. Tendon bu kalınlaşma nedeni ile tünel ağzında sıkışır ve bir atlama hissi ve ses ile kayarak hareketini tamamlar. Bu kalınlaşmalar avuç içinde küçük nodul şeklinde hissedilir ve çoğunlukla da hassastır. Tetik parmak, parmaklarını aşırı zorlayıcı işlerde kullanan kişilerde (örn. müzisyenlerde) görülebilir. Bazı romatolojik hastalıklarda (örn. Romatoid artrit, gut, PsA, Sarkoidoz) veya DM, Amyloidoz ve hipotiroidi gibi durumlarda da görülmektedir. Bazı durumlarda ise herhangi bir neden bulunamaz. Tetik parmak hastalığında tanı anamnez ve fizik muayene ile konulur.Tedavide, çoğu hastalar konservatif tedaviye yanıt verir. İstirahat veya şikayetlere neden olan sebebin ortadan kaldırılması ilk tedavi seçeneğidir. Şikayetler geçmezse lokal ve sistemik anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir veya lokal kortikosteroid enjeksiyonlar yapılabilir. Bu tedaviye rağmen düzelmeyen ya da kilitli parmakla gelen olgularda cerrahi tedavi önerilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım