Ürik asitim yüksek ne yapabilirim?

Ürik Asit Yüksekliği Nedir? Riskleri Nelerdir?

Ürik asit yüksekliği, gut gelişimi için risk faktörüdür. Normal ürik asit düzeyi, erkekler için 7, kadınlar için 6 mg/dL üzeri kabul edilebilir. Ancak her ürik asit yüksekliği, gut hastalığı gelişeceği anlamına gelmemektedir.

Şikâyet yaratmayan ürik asit yüksekliği toplumda sık bulunur. Kişilerin yaklaşık %5’inde ürik asit beklenen düzeylerden daha yüksek saptanabilir.

Ancak ürik asidi yüksek olan kişilerin az bir kısmında gut gelişir. Ürik asidin düzeyi, gut hastalığı riski için belirleyicidir. Örneğin ürik asit düzeyinin 9 mg/dL üzerinde olan kişilerin 5 yılda yaklaşık beşte birinde gut gelişirken ürik asit düzeyi 7-8 mg/dL olanlarda ise bu oran %3 düzeyinde kalmaktadır. Ayrıca yüksek ürik asit süresi uzadıkça da gut gelişme riski artar.

Tedavi Edilmeli midir?

Bugün için şikâyeti olmayan, yani gut veya böbrek taşı gibi tıbbi sorunu olmayan kişilerdeki ürik asit yüksekliğinin tedavi edilmesi gerekli görülmemektedir.

Ancak ürik asit değeri 12-13 mg/dL gibi aşırı yüksek değerlere ulaşıyor ise ilaç tedavisi gerekir. Bu kadar yüksek değerlere ulaşmayan kişiler için ise ilaç tedavisi veya katı diyet uygulamaları gerekli değildir.

Ürik Asit Yüksekliğine Sebep Olan Etkenler

Ürik asidi yükselten sebepleri uzaklaştırmak için bazı hayat stili değişiklikleri önerilebilir:

Aşırı Kilo

Bunlar arasında aşırı kilonun verilmesi başta gelir. Çünkü aşırı kilo, yani obezite, ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı için risk oluşturmaktadır.

Alkol

Alkol kullanımı hem ürik asit yapımını artırır hem de böbreklerden atılımını azaltır ve kanda ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. Bu nedenle ürik asit düzeyi fazla olan kişiler alkol kullanımını sınırlandırmalıdır.

Meyve Şekeri

Öte yandan, fruktoz ve fruktozdan zengin bazı alkolsüz içecekler de ürik asit düzeyini ve dolayısıyla gut riskini artırır. Bunlar arasında aşırı kola ve portakal suyu tüketimi sayılabilir.

Tansiyon İlaçlar

Bazı idrar söktürücü tansiyon ilaçları da kanda ürik asit düzeyini artırabilir. Bu ilaçlar, çok gerekli değil ise başka tansiyon ilaçları ile değiştirilebilir.

Aspirin

Aspirin kullanımı da ürik asit düzeyini artırabilir. Ancak tıbbi açıdan gerekli ise, sadece ürik asidi düşürmek amacıyla aspirin kesilmemeli, ihtiyaç var ise aspirine devam edilmelidir.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
İlginizi çekebilecek başlıklar
GutGut tedavisiRomatizmal Hastalıklar
Açık açık romatizma tanıtım