Üveitin romatizmal nedenleri neler olabilir?

Göz küresinin dış kısmını 3 tabaka oluşturur; 0rta tabakaya üvea denilir. Üvea 3 kısımdan oluşur; göz merceğinin ön tarafında olan ön kısım, göz merceğinin yanında olan orta kısım ve gözün iç tarafında olan arka kısım. Üvea, damardan zengindir ve gözdeki dokuların beslenmesine aracılık eder. Üvea tabakasının iltihaplanmasına üveit denir. Fakat üveit denildiğinde, ışığı görüntüye çeviren retina, bunu ileten görme siniri gibi üvea dışındaki komşu dokuların da iltihaplanması söz konusu olabilir. İltihaplanma üveanın hangi kısmında ise o bölümün ismiyle anılır; ön, orta ve arka üveit. Tüm bölümler etkilenmiş ise panüveit denilir. Üveit kısa süreli yani akut veya uzun süreli yani kronik olabilir. Üveit tekrarlayabilir; tekrarladığı durumlara atak denir. Ataklar sonucunda zamanla görmede azalma, özellikle arka bölümün etkilendiği durumlarda tedavi edilmezse ciddi görme kaybı yani körlük gelişebileceği için üveit önemli bir sorundur.

Üveit, sadece gözü etkileyen iltihaplanma şeklinde olabilir veya vücudun başka organlarının da etkilendiği iltihaplı hastalıkların bir parçası olabilir. Bu iltihaplanma mikroplarla yani enfeksiyon sonucu olabileceği gibi romatizmal hastalıklarda olduğu gibi enfeksiyon olmadan da gelişebilir. Üvea, damardan zengin olduğu için ister mikrop ister iltihap hücreleri olsun kolayca bu bölgeye ulaşabilmekte ve göze buradan girebilmektedir.

Üveit, romatizmal hastalıklarda ilk belirti olabileceği gibi hastalık oluştuktan ve tanı konulduktan sonra da gelişebilir. İlk belirti olarak karşımıza çıkması o kişide hastalığın şiddetli seyredebileceğini düşündürür. Üveitin görüldüğü romatizmal hastalıkların başında Behçet hastalığı ve spondilartrit denilen iltihaplı omurga romatizması türü hastalıklar gelir. Ağızda ve genital bölgede aft denilen yaralar yapan Behçet hastalığında her türlü üveit çeşidi görülebilir ve ataklar sonucunda değişen oranlarda görme kaybı gelişebilir. İltihaplı omurga romatizması grubu hastalıklardan olan ankilozan spondilit, sedefe bağlı romatizma, iltihaplı barsak hastalığına bağlı romatizma ve bir enfeksiyona ikincil gelişen romatizma üveit yapabilen hastalıklardır. Burada görülen üveit çoğunluklukla ön üveit şeklindedir ve genellikle kalıcı görme kaybı oluşturmaz.

Bu iki hastalık grubu dışında romatoid artrit, sistemik lupus eritematoz, Sjögren sendromu, iltihaplı damar hastalıkları olan vaskülitler, sarkoidoz ve diğer nadir hastalıklarda da üveit görülebilir. Çocukluk çağı iltihaplı romatizmalarında da kronik seyirli ön üveit görülebileceği akılda tutulmalıdır.

Üveit, kişide bulanık görme, sinek uçuşması gibi siyah noktalar görme, göz ağrısı, gözde kızarıklık ve ışığa hassasiyet şikayetlerine neden olabilir. İster daha önce iltihaplı romatizma tanısı almış olsun, isterse de sadece göz şikayeti olsun, bu şikayetleri olan kişinin derhal bir göz doktoruna başvurması gerekir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım