Vaskülit ne demektir? Hangi klinik bulgularla gelebilir ve nasıl tanı konur?

Vaskülit özellikle atar damarların iltihaplı hastalıklarına verilen genel bir addır. Ana atar damar olan aorta’dan başlayarak parmak uçlarına kadar tüm atar-damarlar vaskülitlerde tutulabilir. Vaskülitlerin ortak belirtisi vücutta iltihaplı her hastalıkta görülebilen ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Bu belirtiler iltihabın süre ve şiddetine göre artar. Tutulan damarın özelliklerine göre de belirti ve bulgular görülür. Tutulan damarlar küçük ise ciltten kabarık döküntüler en sık belirtidir. Buna ek olarak sinir ucu iltihaplarına bağlı el-ayak uyuşması, böbrekte nefrit habercisi olan ödem (su tutulması), akciğer iltihabı belirtisi olan nefes darlığı, öksürük ve kanlı balgam sık belirtiler arasındadır. Karın-içi damarların iltihabına bağlı olarak kanlı büyük abdest, apendisit, barsak tıkanması vb. belirtiler de nadiren vaskülitlere eşlik eder.

Vaskülit tanısında vücutta iltihaba yol açabilecek mikrobik bir hastalık ya da kanser olasılığının öncelikle dışlanması gereklidir. Tanı için tutulan organa bağlı testler (idrar analizi, akciğer filmi vb) yanında kan sayımı, CRP, sedimentasyon gibi genel iltihap göstergelerinden yararlanılır. Ayrıca ANCA vb. hastalığa özgü testler gerekebilir. Kesin tanı ise çoğu durumda iltihap olan organdan (cilt, böbrek, akciğer vb) alınan doku örneğinde damar iltihabının gösterilmesi ile konur.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım