İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Selda Öktem
Tedaviye başlarken dikkat edilmesi gereken, eşlik eden başka hastalıkların olup olmadığının araştırılması ve beraberinde onların da tedavisinin yapılması gerektiğidir. Çünkü fibromiyalji çoğu zaman başka hastalıklarla birliktelik gösterebilir.
Kesin ve başarılı bir sonuç için birden fazla yöntemin bir arada uygulanması gerekir. İlaç tedavisi olarak uyku kalitesini artıran, kas gevşemesi sağlayan, ruh halini rahatlatan ilaçlar tercih ederiz. Kişinin uykusunu bozan veya gerilime yol açan ruhsal sıkıntılarının çözümü için terapiler ve kaygı giderici ilaçlar uygulanmalıdır. Gerginlik ve stresin kaynağı tespit edilirse ona yönelik yaşam değişiklikleri bile kişiyi rahatlatabilir.
Tetik noktalara lokal anestezik enjeksiyonları uzun süreli ağrıyı azaltabilir. Bu ilaçları düzenli kullanırken eş zamanlı spor yapılması çok önemlidir. Yürüyüş ve koşu gibi kalp ritmini artıran sporlar yanında, kas gücünü artırmaya yönelik egzersizler yapılmalıdır. Çünkü kasların çalışması istemsiz kasılmaları engeller. Spor yapmaya engel bir durum varsa masaj, meditasyon ve yoga yardımcı olacak diğer tedavi yöntemleridir.
Keza kaplıca ve ılıca tedavileri de önerilebilir. Ancak bu tür tedavilere başvurmadan önce iltihaplı romatizma olmadığının netleştirilmesi gerekir. Çünkü kaplıca-ılıca fibromiyaljiye iyi gelmesine karşın, iltihaplı romatizmayı kötüleştirir.
–